2020 : een onvergee(t)(f)lijk jaar

Even een stukje over het jaar 2020. Want wat een jaar is het geweest.

Stijgende vorm

De eerste 2 maanden begonnen nog redelijk rustig. De veldlopen verliepen naar wens en ik voelde mijn vorm in stijgende lijn gaan. De trainingen en begeleiding bij ADD Kortessem begonnen stilaan zijn vruchten af te werpen. Ik durfde zelfs al te dromen om onder de 40 minuten te gaan op de 10 km. Iets waar ik me eigenlijk al had bij neergelegd dat ik niet meer zou kunnen halen. Misschien wel nog benaderen maar er onder duiken niet meer.

Begin Corona

Eind februari, begin maart kwamen dan de eerste meldingen van het coronavirus. Toch kon ik nog deelnemen aan een stratenloop op 1 maart in het Nederlandse Stein. Daar wist ik een goede wedstrijd te lopen met een gemiddelde snelheid van 4:04 / km. Maar daarna kwam de eerste lockdown en werden alle stratenlopen en atletiekwedstrijden geannuleerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Overlijden moeder

Het moeilijkste moment kwam niet veel later toen op 19 maart mijn moeder overleed ten gevolge van een longontsteking. Ze was 2 keer getest op corona maar telkens negatief. Een beperkt aantal mensen mocht op haar begrafenis. Maar spijt is wat overheerst, dat ik niet nog eens met haar op vakantie ben geweest of meer tijd met haar heb kunnen doorbrengen.

Ontslag werk

In april kreeg ik mijn ontslag op mijn werk. Ik wist al langer dat het iets was waar ik niet zou blijven. Het ergste vond ik dat ik weinig begrip en steun kreeg toen mijn moeder doodziek in het ziekenhuis lag. Ook heb ik na haar dood noodgedwongen een bladzijde moeten omslaan waar ik al langere tijd over aan het nadenken was. Persoonlijk was dat de beste beslissing die ik kon maken voor mezelf.

Nieuwe richting carrière

De maanden tussen april en de grote vakantie ben ik beginnen nadenken welke richting ik uit wil met mijn werk, want het lijkt maar niet te lukken op professioneel vlak. Na het volgen van loopbaanbegeleiding werd het duidelijk dat ik meer projectmatig wil werken en niet steeds die korte simpele opdrachten die je hebt bij helpdesk werk zoals ik de laatste jaren gedaan heb. Daarom had ik me (terug) ingeschreven voor het volgen van een opleiding C# ontwikkelaar. 

Virtuele loopwedstrijden: nieuw pr op 5 km, evenaring pr 10 km

In juni en augustus deed ik mee aan enkele virtuele loopwedstrijden. Die zorgde ervoor dat de motivatie nog bleef doordat er geen normale loopwedstrijden mochten georganiseerd worden. Bij de virtual Hoeselt Run wist ik mijn pr te breken op de 5 km. Daar liep ik een gemiddelde van 3:50 / km of een verbetering van 20 seconden op mijn beste 5 km tijd. Op de 10 km van diezelfde wedstrijd een week later wist ik mijn beste tijd op de 10 km te evenaren en dat op een zwaarder parcours.

Grote vakantie

Dit jaar hebben we onze vakantie doorgebracht in het Oostenrijkse Innsbruck. We huurden daar een boerderij-appartement in Wiesing. Het was een deugddoende vakantie om even de zorgen te vergeten.

Begin opleiding C# ontwikkelaar

Ondertussen had ik nieuws gekregen van de VDAB dat ik vanaf eind augustus de opleiding C# ontwikkelaar mag volgen. Programmeren is iets wat ik altijd graag gedaan heb en daar wil ik me nu in specialiseren. Ik ben nu nog steeds bezig met deze opleiding die waarschijnlijk nog tot februari gaat duren. Daarna hoop ik een job in die richting te vinden en hopelijk kan ik dan terug fatsoenlijk verder aan mijn carrière werken na toch wel enkele jaren van stilstand.

Dwars Door Hasselt: een nieuw pr op 10 km

Op 11 oktober mocht Dwars Door Hasselt, onder speciale omstandigheden toch doorgaan. Daar wist ik eindelijk komaf te maken met die magische 40 minuten grens op de 10 km. Ik liep daar een nieuw pr op de 10 km met een gemiddelde tempo van 3:56 / km, of een verbetering van 40 seconden op mijn beste 10 km tijd. Dit was zeker het hoogtepunt in dit vreemde jaar.

Tweede coronagolf : geen veldlopen, weg motivatie

Sinds half oktober begon het aantal besmettingen met het coronavirus terug dramatisch te stijgen. We zitten nu nog steeds in deze tweede coronagolf. Blijkbaar hebben we dus niets geleerd uit de eerste golf, want deze tweede golf zal zeker een stuk langer gaan duren dan de eerste golf. Waar ik voor vreesde werd ook werkelijkheid: de veldlopen werden allemaal geannuleerd. Dat was toch wel iets waar ik naar uitkeek deze winter. De motivatie verdween dan ook als sneeuw voor de zon. Ik had nog geprobeerd mezelf wat te motiveren door te proberen half december te gaan voor een snelle halve marathon. Maar het koudere weer en enkele weken van mindere slaap zorgde ervoor dat ik mijn poging na een goede 12 km moest staken. Bij deze: pr breken op de halve marathon wordt een van mijn doelen voor 2021.

2021

Ondanks we nog steeds onder de coronamaatregelen zitten, en die meer dan waarschijnlijk nog een tijdje gaan duren, kijk ik toch met enige hoop naar 2021. Ik heb hoop dat ik op professioneel vlak een goede job ga vinden en hoop dat er toch tegen het groot verlof de coronacrisis zo goed als over zal zijn. Het enige wat ik iedereen kan aanraden is proberen om voor uzelf met zo weinig mogelijk kleerscheuren doorheen deze crisis te komen en stel uzelf realistische doelen voor 2021. En hopelijk kunnen we terug snel naar de normale toestand.