Cauberg Trail

De maand april staat bij mij in het teken van goed trainen en daarnaast ook nog wat genieten van het lopen. Na mijn persoonlijk record op de halve marathon, vind ik het nodig me metaal wat te ontlasten en geen prestatie gerichte wedstrijd te lopen. Trailwedstrijden kunnen natuurlijk wel, want dat is vooral genieten van de natuur.

Gisteren heb ik deelgenomen aan de Cauberg Trail in Valkenburg. Je had keuze uit 3 afstanden, 9 km, 18 km en 28 km. Ik koos voor de 18 km. Afstand tussen 15 en 20 km is voor mij momenteel ideaal. Ik ben momenteel aan het trainen voor een goede tijd op de 10 km eind mei op de Banneuxrun, en langere afstanden passen daarmee niet.

De 18 km begon om 11u15. Rond 9u vertrok ik met de wagen richting Valkenburg en om 9u45 kon ik mijn wagen gemakkelijk parkeren op de parking achter het sportcomplex Polfermolen, met ondermeer een binnenzwembad . Wat me direct opviel is dat er vlakbij ook een pretpark is, namelijk de Valkenier. Mijn vrouw had daar al iets van gezegd en had er over nagedacht om daar met de kinderen heen te gaan terwijl ik de wedstrijd liep. Maar zij dacht dat het wat te ver was van waar ik moest zijn en dat het dan praktisch moeilijk zou zijn. Maar dat ligt op amper een paar honderd meter van de Polfermolen. Als ik volgend jaar opnieuw zou meedoen, ga ik ze zeker meenemen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld in de voormiddag naar het zwembad gaan en in de namiddag naar het pretpark en zo maken we er een gezellige daguitstap van !

Ik ging dan mijn startnummer afhalen vlak naast de ingang van het Amstel Gold Race Xperience café. Dat café is een vertrek- en finishpunt van 3 Amstel Gold race fietsroutes. Er was een verwerkingspunt per afstand en bij de 18 km stond er een rij van 10 personen voor mij. Geen toestanden zoals bij de Kraftman Trail in november en bij de Charlepoeng Trail vorige maand waar er toen een lange rij was en de start zelfs moest uitgesteld worden omdat niet iedereen op tijd zijn startnummer had. Ik zei mijn naam en kreeg mijn envelop met daarin mijn borstnummer en een tijdsregistratiechip. Buiten was er een tent waar je je sporttas kon afgeven. Het was dan nog even wachten voor de start van de langste afstand die om 11u van start ging. Om 11u15 was dan de 18 km aan de beurt en om 11u30 de 9 km.

Na een kleine stroomstoring kon met een beetje vertraging om iets na 11u de 28 km van start gaan. Zij hadden groene borstnummers gekregen. De 18 km kreeg gele nummers en de 9 km rode nummers. Na zo'n 5 minuten na de start van de 28 km zagen we bovenaan de berg de lopers van de 28 km. Om 11u15 vertrokken wij dan. De eerste paar honderd meters verliepen nog op asfalt, maar dan werden we het bos ingestuurd en kregen we al direct de eerste beklimming. Na een dikke kilometer kwamen wij op het punt waar we de 28 km lopers zagen en zagen wij de 9 km lopers klaar staan aan de start. Na 1,6 km passeerden we aan de achterkant van het casino. Dan terug verder het bos in. Na zo'n 4 km passeerden we aan Chalet Tivoli, een gezellig cafeetje in het midden van de mooie natuur daar. Tussen km 5 en 7 lopen we voornamelijk langs de rivier de Geul. Echt een prachtige omgeving ! Daarna worden we verder het bos ingestuurd met alles wat je van een trail kan verwachten : steile beklimmingen en afdalingen, single tracks, over en onder omgevallen boomstammen. Er waren 3 bevoorradingen, na 4,5 km, na 8,5 km en km 15 met telkens water, cola, sportdrank, banaan en sinaasappel. Na zo'n 15 km begon ik mijn benen toch te voelen. Ik had afgelopen week al stevig getraind, met op maandag een lange duurloop van 17 km, dinsdag en donderdag wat snelheidstrainingen. Vóór deze wedstrijd had ik zo al 52 km in de benen. Ik had een PowerGel meegenomen en de bevoorrading op km 15 besloot ik de gel te nemen en die door te spoelen met wat water en sportdrank. Dat had een goed effect, want ik kon de laatste 3,5 km nog redelijk vlot uitlopen en dat ondanks we op km 17 nog 139 trappen moesten oplopen. Die trappen deed ik uiteraard al wandelend, al was ik toch buiten adem bovenaan. Daarna kregen we nog een lang stuk dalend, dit was de eerste beklimming aan het begin van de wedstrijd. Dan het stuk asfalt en aan de finish kan ik afklokken in 1:51:35 over 18,57 km. Zeer tevreden dat ik ook weer deze heb kunnen voltooien. Dit was een heel prachtig parcours ! Nog even passeerde ik langs de uitgebreide bevoorrading met water, cola, sportdrank, chips, peperkoek en fruit.

Ik ging dan mijn sporttas afhalen en zo naar de douches in het sportcomplex. Daarna ben ik nog iets gaan drinken in het Amstel Gold race Xperience café. Omstreeks 14u besloot ik dan terug richting Hasselt te rijden. Dit was voor mij een zeer geslaagde trailwedstrijd en hier zullen ze me de komende jaren zeker nog eens terug zien ! De organisatie was prima !

Garmin connect gegevens : https://connect.garmin.com/modern/activity/743205906

Start en finish
Rechts : sportcomplex Polfermolen
Foto : Daniel Drion
Cauberg Trail
Foto : Yvonne SilverentandReacties

Populaire posts van deze blog

Halve marathon Lier

Ambiorix Run Tongeren