St.-Maartenloop Houthalen

Op het programma vandaag stond de 5 km van de St.-Maartenloop in Houthalen. Aangezien ik momenteel in een rustigere periode zit, ga ik ook zonder al te veel verwachtingen. Tussen de 21 en 22 min zou ik al meer dan tevreden zijn.

Rond 12u vertrek ik richting Houthalen en na een 20 tal minuten zet ik mijn auto op de parking van de sporthal. Ik begeef me naar de kantine waar de inschrijvingen zijn. Ik had me voor ingeschreven, ik geef mijn naam op en ik krijg mijn borstnummer. Vervolgens ga ik me omkleden in de kleedkamers. Mijn sporttas ga ik dan terug in mijn auto leggen. Veel volk is er op dat ogenblik nog niet, ik ben blijkbaar een vroege vogel.
Het is nu 10 voor 1. De wedstrijd begint om 13u30, dus nog voldoende tijd om me op te warmen. Ik loop enkele rondjes op de grindpiste en besluit dan op straat te gaan lopen. Ik vind een mooi rondje van ongeveer 800m met een gedeelte over het parcours van de wedstrijd. Na 1 rondje kom ik Tom (Bartompa) tegen. Hij vertelt me dat de 5 km bestaat uit 2 ronden van om en bij de 2,57 km, dus zouden we uitkomen op 5,14 km. Na de opwarming ga ik mijn jasje in de auto leggen en daarna loop ik nog 1 rondje op de piste met enkele versnellingen. Zo kom ik aan 3,65 km opwarming in 21:30.

Aan de start kom ik een ADD atleet (heeft een singlet van ADD aan) tegen die me groette. Eerst wist ik niet wie het was, maar het bleek Koen Vrancken te zijn, een van de beheerders van http://www.addleetje.be/. Tof eens kennis te maken met hem. Hij vertelt me dat hij zich vooral bezig houdt met de vele profielen die te vinden zijn op de site. Ik kan geloven dat dit veel werk met zich mee brengt om alles ‘up-to-date’ te houden. Ik moet zeggen dat ze heel goed werk leveren en de site is zeker een goede promotie voor de loopsport. Er is toch redelijk veel volk komen opdagen. Vorig jaar deden er een 60-tal mee aan de 5 km, maar ik denk dat dit ruim overschreden is.

Eerst klinkt er een fluitje, als teken dat de atleten zich klaar moeten zetten en dan het startshot. Ik had me in het midden van het pak gezet, zodat ik zeker niet te snel van start zou gaan. De eerste 500m is het parcours wat smaller, maar eens we op straat zijn, is er voldoende plaats. Tot mijn verbazing loop ik een snelle 1e km : 3:54, en toch had ik het gevoel wat ingehouden te lopen. De 2e km kan ik mijn tempo goed houden, deze loop ik in 3:57. Gemiddeld tempo is op dat ogenblik 3:56. De eerste ronde leg ik af in 9:30 en mijn Forerunner geeft 2,43 km aan (3:57 / km). Het zal dus iets minder dan 5 km worden. De 3e km moet ik wat gas lossen en deze loop ik in 4:09. De 4e km verloopt nog iets moeizamer in 4:11. Ongeveer vanaf km 2 loop ik volledig alleen. Op 100m voor me zie ik een loopster en een loper, en achter mij zie ik niemand. Die 2 voor mij kan ik zeker niet meer te pakken krijgen. Die laatste km (900m) probeer ik nog iets te versnellen en deze loop ik aan 4:01 / km. Ik klok af in 19:44 over 4,9 km (4:01 / km) en daarmee zeer tevreden. De 2e ronde (2,48 km) heb ik afgelegd in 10:14 (4:09 / km).

Aan de finish kom ik Tom tegen, hij is 4e geworden in een zeer sterke tijd alweer : 17:16, net geen podium dus, maar hij was toch tevreden. Terwijl we nog staan uit te blazen, komen we een bekende tegen : Raf (sossies) die gaat mee doen aan de 15 km. Ik spot ook clubgenoot Jurgen. Die gaat mee doen aan de 10 km. De 10 en 15 starten samen om 14u30. Ook merk ik dat er veel bekenden zijn die ik tegen kom in de Haspengouw Challenge wedstrijden : Chris Deferm, Mario Vanstreels die concurrenten waren bij de seniors en ook nog andere die ik niet bij naam ken. Deze wedstrijd is blijkbaar populairder geworden, want als ik de uitslagen van vorig jaar zie, was er toen toch niet zoveel volk. En gelijk hebben ze natuurlijk, ik vond dit best wel een leuke wedstrijd met een redelijk snel parcours en aangenaam om te lopen. Zeker voor herhaling vatbaar dus, hier zullen ze me nog zien.

Samen met Tom en Raf doen we nog 1 rondje, 2,25 km in 13:35 (6:02 / km). Daarna ga ik me douchen. Ik blijf nog even kijken naar de lopers van de 10 en 15 en moedig ze nog wat aan. maar ik besluit niet te wachten op de finish en rond 14u45 vertrek ik terug richting Hasselt.

Nog wat gegevens :
- afstand : 4,91 km
- tijd : 19:44
- gemiddeld tempo : 4:01 / km
- gemiddelde hartslag : 166
- max hartslag : 171

De uitslag staat online op de site van AVT Houthalen. Ik ben geëindigd op een mooie 14e plaats op 105 deelnemers. Ikzelf heb de uitslag van de 5 km in een Excel gegoten, hier te downloaden.

Reacties

 1. proficiat ,Daniel,ondanks je rustige periode toch nog een mooie tijd bijeengelopen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi onder die 20' gelopen. Proficiat Daniel !
  Groetjes en tot binnenkort
  Lode

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zeker geen slechte eindtijd gezien de rustigere periode!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Naar de kinesist

Oudejaarsloop Heerlen