Genker Run

Vandaag de Genker Run gelopen, de 6e wedstrijd van de Haspengouw Challenge.

Het is de 3e keer dat ik deze loop. Het parcours is niet een van mijn favorieten omdat de ondergrond meestal bestaat uit kiezel en onverharde bospaden. Dit maakt het moeilijk om een constant tempo te ontwikkelen. Het was vandaag dan ook nog eens heel warm, dus 2 factoren die een toptijd onmogelijk maken.

Met mijn Vespa vertrok ik om 12u45 richting het voetbalstadion van Genk. Rond 13u15 kom op de parking aan. Eerst ga ik naar het stadion voor de inschrijving. Ik had me voor ingeschreven, dus begaf ik me naar de stand van de voorinschrijving. Ik kreeg een klein papiertje om een singlet af te halen. Het zijn dezelfde als die van vorig jaar, maar deze keer zijn het blauwe. Kan ik goed gebruiken zo’n singlet met deze temperaturen.

Dan ga ik naar de kleedkamers die zich bevinden in het jeugdcomplex van KRC Genk. Onderweg kom ik verschillende personen tegen : Jos Mas (mijn oud-voetbaltrainer van Rapertingen), clubgenoot Marc en Jurgen en Frankie Leus (joggerke). Jos en Frankie lopen de halve marathon, Marc en Jurgen doen mee met de 10 km, waar ik dus ook aan mee doe. Nadat ik me omgekleed heb, ga ik mijn rugzak in de koffer van mijn scooter leggen.

Ik begeef me nu richting startplaats, onderweg kom ik Raf (sossies) en zijn kameraad Romain tegen. Samen doen we 2 rondjes rondom de voetbalterreinen. Mijn hartslag gaat al flink de lucht in, zo rond de 140 en dat bij een snelheid van 6:00 / km. Het zal flink afzien worden met deze temperaturen, ik schat dat het rond de 27 graden is. Na deze 2 rondjes begeef ik me naar de start waar ik de meeste bekende gezichten terug tegen kom.

Om 14u15 klinkt dan het startshot. Ik had me voorgenomen rustig aan te vertrekken, maar de eerste 2 km’s leg ik allebei af in 4:08. Ik besluit dan ook het iets rustiger aan te doen de 3e km, en die loop ik in 4:25. Km 4 en 5 kan ik iets versnellen, deze loop ik in 4:21 en 4:18. Vanaf km 5 lopen we in het bos op een onverharde weg, maar het grootste stuk is een kiezelweg met putten en uitstekende stenen, zeer oneffen. Km 6, 7 en 8 moet mijn tempo beduidend naar beneden, deze loop ik in 4:25, 4:27 en 4:28. Mijn gemiddeld tempo bedraagt op dat ogenblik 4:21 / km. Ik had tussen de 4:15 en 4:20 gehoopt als eindgemiddelde om dan uit te komen rond de 47 min. Ik zat dus iets boven mijn doel. Vanaf km 9 besloot ik iets te versnellen, ik zag meerdere lopers het moeilijk hebben en kan daardoor enkele inhalen. Dit gaf me toch terug wat moed. Km 9 loop ik in 4:23, km 10 in 4:19. De laatste km probeer ik steeds er alles uit te persen, tenminste als ik nog wat overschot heb. Vandaag had ik blijkbaar nog voldoende overschot en die laatste km (950 m) leg ik af in 3:48 (3:56 / km). Ik kan in die laatste km nog 2 lopers inhalen en een daarvan is een senior. Ik klok af in 47:15. Afstand volgens mijn FR305 is 10,95 km. Ik heb dus een gemiddeld tempo van 4:18 / km gelopen. Daarmee ben ik best tevreden, 1 minuut en 17 seconden beter als vorig jaar. Aan de aankomst kom ik clubgenoten Jurgen en Marc tegen, Marc heeft 45:05 gelopen en Jurgen 46:46 ! Zeer goed gelopen van de mannen ! Die kunnen blijkbaar goed tegen deze warmte. Bij mij ging het nog redelijk, ik ben eens niet gecrasht deze keer, misschien begin ik deze warmte wat te wennen.

Het duurt toch even voordat ik terug gerecupereerd ben. Ik drink een blikje Aquarius volledig leeg, maar nog heb ik dorst en ik drink nog eentje leeg. Samen met clubgenoot Marc en Jurgen doen we nog 2 rondjes rondom de voetbalterreinen.

Ik ga dan mijn rugzak uit mijn scooter halen en ga me douchen. Aan de tombolastand geef ik mijn nummer, maar ik heb helaas niets gewonnen. De douches zijn veel te warm. In de cafetaria drink ik nog ene met clubgenoot Marc en rond half 5 vertrek ik terug richting Hasselt.

Ik kan best tevreden terug kijken op deze wedstrijd. Hopelijk ben ik genoeg gerecupereerd om morgenavond een scherpe tijd te lopen in Nieuwerkerken. Hopelijk heeft de organisatie geleerd uit vorig jaar want toen waren er lopers verkeerd gelopen en daardoor konden ze geen uitslag uitbrengen.

Reacties

 1. Proficiat Daniel!
  Toch mooie wedstrijd gelopen in die warme temperaturen. Elk jaar een minuut sneller dan het jaar voordien. Waar gaat dat eindigen ?
  Succes morgen nog in Nieuwerkerken !
  Groetjes,
  Lode

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Daniël, goed gelopen op dat zwaar parcours, met zo een warmte meer dan een minuut sneller lopen dan vorig jaar.
  Succes seffens, temperatuur is toch al beter

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Naar de kinesist

Oudejaarsloop Heerlen