Vijver Run Heusden-Zolder

Vandaag meegedaan aan de eerste wedstrijd van de Haspengouw Challenge. Dit criterium bestaat dit jaar uit 12 wedstrijden. Opvallend is dat er enkele wedstrijden in afstand langer gemaakt zijn. De wedstrijd in Tongeren is 16 km, Sint-Truiden en Sint-Lambrechts-Herk zijn 15 km.

Om iets voor 1 kan ik mijn auto parkeren. Ik ga dan mijn borstnummer halen. Aan de inschrijvingen kom ik de meeste bekenden tegen : clubgenoot Lode met zijn familie, trainer Gilbert en clubgenoot Peter Vosius. Ik kom ook Bjorn Pennings tegen die nog in de opbouw is na zijn blessure. Hij had meegedaan aan de 5 km en was best tevreden met zijn tijd. Ook Raphael Van Den Broeck was van de partij. Hij had gisteren mee gedaan aan de 25 km in Lier.

Samen met Lode loop ik me warm, we doen de eerste km's van het parcours richting het bos. Zo komen we aan net geen 3 km in 16 min.

Mijn ambities lagen niet echt hoog vandaag, ik had al van horen zeggen dat het parcours best zwaar is. Het grootste deel van het parcours loopt door het bos en dat is niet mijn favoriete ondergrond. Ik heb dan steeds moeite het juiste tempo te vinden.

Precies om 14u klinkt het startshot. Ik had me in het midden van het pak gezet zodat ik zeker niet te snel zou vertrekken. De 1e km is toch wat iets te snel, 4:04. De 2e km loop ik iets trager, 4:12. Vanaf nu lopen we in het bos. En echt makkelijk lopen is het niet. Het is steeds zoeken naar het juiste pad. Oppassen voor uitstekende boomwortels of opgedroogde regenputten. Tot km 4,5 lopen we door het bos. Km 3 in 4:17 en km 4 in 4:30. Dan lopen we ongeveer een kilometer op het fietspad, km 5 loop ik in 4:18. Het gevoel is tot dan niet echt wat het moet zijn. Ik heb blijkbaar nog steeds niet het goede tempo gevonden. Km 6 in 4:26. Mijn gemiddeld tempo bedraagt nu 4:18 / km. Ik had me voorgenomen tussen de 4:15 en 4:20 / km te lopen. Dus nog goed op schema. Vanaf km 7 begin ik me beter te voelen. Ik probeer toch mijn tempo te houden want in de laatste 2 km's zou nog het zwaarste stuk komen met het stuk oplopend naar de kluis. Km 7 in 4:19, km 8 in 4:25 en km 9 in 4:29. Ik kan al enkele lopers in halen en dan begint het ineens steiler te lopen. Ik zie een bekende Bart Sampermans. Ik kan hem bijbenen en zeg tegen hem om te proberen te volgen. Maar hij kan niet aanpikken. Ik zie op mijn klok 10,3 km staan en besef dat het zover niet meer is. Ik besluit dan te versnellen. Een voor een haal ik lopers in. Als ik boven ben dacht ik, seffens gaat het steile stuk komen, maar blijkbaar was dat het stuk wat we net gedaan hebben. Ik zie dat het vanaf nu steil naar beneden loopt en laat me als een steen vallen. Ik kan nog 1 of 2 lopers in halen. In de laatste 50 meter zie ik dat niemand me nog kan inhalen en ik kan uiteindelijk afklokken in 49:09. Ruim binnen de vooropgestelde 50 min, en daarmee dik tevreden. Km 10 in 4:37 (bergop), km 11 in 3:59 (afdaling), de laatste 400 m leg ik nog af in 1:28.

Aan de finish kom ik Peter tegen, hij wist zijn tijd niet precies maar was ongeveer een 30 sec achter Lode die iets meer dan 43 minuten had gelopen, dus Peter heeft een schitterende tijd gelopen. Ik kom ook Claes Valentin tegen, hij heeft ook een heel goede wedstrijd gelopen met een tijd van rond de 47 minuten. Mario Vanstreels rond de 46 minuten. Even later komt ook Raphael aan, zijn tijd 53 minuten rond.

Samen met Peter lopen we nog een kleine 2 km uit. Na de douche ga ik nog ene drinken samen met de trainer en Peter. Het was een leuke wedstrijd en een goede organisatie, maar wel stom dat er geen prijsuitreiking was per categorie, toch wel een minpunt aan deze organisatie.

De wedstrijd werd overigens gewonnen door het Punk-team van Rik Ceulemans, 1e Koen Neven, 2e Jeroen Hendriks en 3e Ruben Kenis.